Skip to main content

Hur tvättar man gardiner och hur ofta?

Hur tvättar man gardiner och hur ofta?

När det gäller gardinvård ska man alltid vara försiktig. Därför rekommenderar vi alltid att du följer de tvättråd som gardinen har. Men generellt, hur tvättar man gardiner och hur ofta ska de tvättas? Svaren finner du nedan. 

Hur ofta tvätta gardiner?

En bra allmän regel för ofta gardiner ska tvättas är att rengöra dem lite varje månad, så att smuts och damm inte hinner få fäste i dem. Vad gäller just tvätt är det olika beroende på vilken sorts gardiner du har. Generellt är det bra att tvätta dem ungefär en gång i halvåret, det vill säga ungefär så ofta som man storstädar. 

Hur tvättar man gardiner?

När väl storstädningsdagen är kommen, hur ska man då tvätta gardiner? 

Vanliga gardiner

Att tvätta gardiner i tvättmaskin utsätter dem alltid för risken att de krymper. Därför är det en god idé att välja den känsliga tvättcykeln eller ta långsam tvätt med kallare vatten. 

Har dina gardiner känsligare delar som dekorsömmar, spets och broderier bör du vara försiktig med att tvätta dem i tvättmaskin. Säkrast är så klart alltid handtvätt, men du kan även fråga din lokala kemtvätt om råd för just denna typ av gardiner. Och kom ihåg att aldrig torka gardiner i torktumlare. 

Lamellgardiner

Lamellgardiner är ofta relativt lätta att tvätta, då tyget många gånger kan tas av och tvättas i maskin. Dock gäller samma regler här: välj ett känsligt tvättprogram om du är rädd för att tyget ska krympa och torktumla aldrig gardintyget. 

Gardiner från My Window

Vi på My Window är experter på just gardiner. Hos oss kan du köpa måttbeställda gardiner online i vår webbshop eller få inspiration och råd genom att besöka ett av våra showrooms i Stockholm eller Göteborg. Välkommen att boka en konsultation med oss.

0