Skip to main content

Inspiration till din fönsterdekoration

Fönstret är så mycket mer än rummets ljuskälla. De är våra ögon ut från hemmet. Därför är det viktigt att de inreds med omtanke. Och just fönsterinredning är My Windows stora passion. Här kommer våra främsta tips om inspiration till din fönsterdekoration!

Skapa en moodboard

Innan du börjar styla dina fönster kan det vara bra att visualisera det önskade  slutresultatet med hjälp av t.ex. en moodboard. Den behöver inte se ut på något särskilt sätt, utan kan vara en samling bilder på fönsterinredning eller inredning generellt som du tycker om. För att hitta inspiration kan du titta på My Windows välsorterade Instagramkonto och hemsidan samt komplettera med foton från till exempel Pinterest. När du sedan har samlingen av bilder framför dig kan du använda dem som referens innan du slår till på en inredningsdetalj eller väljer färg, material och upphängningssätt för dina gardiner. 

Smala eller djupa fönsterbrädor?

När det kommer till fönsterdekoration spelar storleken ingen roll. Oavsett hur djupt ditt fönsterbleck är finns det ett antal sätt att inreda det vackert på. Har du en smalare fönsterbräda finns många olika dekorationsprylar som passar perfekt. Utmaningen här är främst att inte vara fastlåst vid vad som vanligtvis dekorerar ett fönster. Ställ en vacker tavla, en solfjäder eller din vackra vattenkanna på fönsterblecket. Försök också att gruppera olika saker tillsammans, till exempel att ett par ljusstakar står närmare tillsammans och två växter i en annan “grupp” på brädan. Med en djupare fönsterbräda får du bokstavligt talat större spelrum och kan ställa dit både större krukväxter som får ta för sig, men även rada upp vackra böcker eller tidningar du inspireras av. 

Fönsterblecket – plats för mer än krukväxter

Det här med att låta tankarna vandra fritt och komma på vilka inredningsdetaljer som kan få stoltsera i fönstret kan vara klurigt. Här kommer därför några konkreta tips:

  • Varför inte låta snittväxterna ta plats på fönsterblecket? Det är oftare krukväxternas landskap, men ställ gärna både sticklingar och större vaser med blombuketter där för att ge ditt fönster extra stylingkärlek. 
  • Mormors fina ask, modelldockan du använder när du målar eller ministatyn du fyndade på loppis? Fönsterblecket också har plats för personliga ting och arvegods som du vill ska få lite extra uppmärksamhet. 
  • Föremål i glänsande metall fångar upp fönstrets ljus på ett fantastiskt sätt. Placera därför gärna den där mässingsljusstaken eller silverskålen där.

Tänk dock på att fönstret inte behöver vara överbelamrat. Att låta endast någon eller några enstaka föremål stoltsera på fönsterblecket kan vara väldigt effektfullt.  

Gardinvåder + mörkläggande gardiner = sant

Ett väldigt smyckande sätt att styla fönstret på är genom att rama in det med både en tunnare gardinvåd och mörkläggningsgardiner i ett grövre material utanför. En annan inspirationspunkt till vacker fönsterdekoration är att kombinera en dekorativ, tunnare gardin med en diskret och praktisk rullgardin. Fråga gärna oss på My Window om vilka kombinationer som passar tillsammans, så tar vi fram måttanpassade gardiner online och andra fönsterinramare till ditt hem. 

Fönsterdekoration med My Window

My Window älskar fönsterdekoration. Därför erbjuder vi allt mellan vackra persienner till följsamma markiser och måttbeställda gardiner online för att inspirera våra kunder och hjälpa dem att styla sina fönster. Välkommen att kontakta oss för en konsultation eller besök något av våra showrooms i Stockholm eller Göteborg.

0