Skip to main content

Miljövänligt tyg – vad ska man välja?

Fler och fler tänker mer på hur de konsumerar idag och jakten på klimatsmarta varor och tjänster pågår nästan dagligen. Miljövänliga tyger i kläder, textilier och möbler är en del av ekvationen. Här går My Window därför igenom olika tyger och analyserar några av deras för- och nackdelar ur miljösynpunkt.

1. Bomull

Bomullsfiber har länge varit populärt för att skapa textilier, men det är inte nödvändigtvis det mest klimatsmarta valet. Ekologisk bomull har något fler fördelar, men den utgör endast 1% av all bomullsproduktionen. 

De negativa effekterna av bomullen kan vara flera. Dels används bomull mycket i klädindustrin, som ofta kan präglas av ett stort klimatavtryck p.g.a. att de olika delarna i produktionen många gånger utförs i mer än ett land, ibland t.o.m. på flera olika kontinenter. Dessutom går en mycket stor mängd vatten åt för att odla bomull (cirka 10 000 liter vatten till ett kg) samt även kemikalier (ibland i flertalet steg av processen) som kan skada närmiljön.

2. Hampa

Hampa är i flera avseenden ett klimatsmart val av tyg. Liksom bomullen är det en växt, men hampan är mycket mer lättodlad. Den kan nämligen växa i näringsfattig jord och är dessutom snabbväxande och tålig. En annan fördel med hampa är att den förhindrar jorderosion, det vill säga motverkar försvinnandet av näringsämnen och odlingsyta i jorden, där den växer. Med hampa skapas naturfibrer som i sin tur kan bli till tätvävda och slitstarka tyger som liknar linne, vilka kan användas både till kläder och olika typer av möbler och hemtextilier.

3. Lyocell

Även lyocell är ett på många sätt miljövänligt tyg. Detta är ett annat slags naturfiber, närmare bestämt ett regenatfiber. Det är artificiella textilfibrer som tas fram av naturliga produkter, i detta fall ofta gran eller andra sorters snabbväxande energiskogar. Lyocell har således en stark miljövänlig fördel som tyg, nämligen att allt material är nedbrytbart. Dessutom används något mer skonsamma kemikalier i produktionsprocessen som går att återvinna, istället för att släppas ut i naturen för att göra eventuell skada.

Miljövänligt tyg – vad ska man välja?

Repeat Fabrics gör både vackra och miljövänliga tyger för gardiner.

4. Repeat Fabrics – My Windows miljövänliga tyg

Hos oss fönsterinredare på My Window har miljövänlig produktion alltid stått i centrum, vilket syns bland annat av att vi startade Sustainable Stop, ett branschinitiativ och en utställning som vill inspirera både design- och byggbranschen till att arbeta med hållbara material. Vi har en klar favorit som miljövänligt tyg: Repeat Fabrics. Vårt samarbete med denna leverantör grundar sig i  deras många insatser för att skapa en grönare inställning i textilindustrin. Här är några av fördelarna med Repeat Fabrics sätt att producera tyger på:

  • Vid färgandet av Repeat Fabrics textilier får inga skadliga kemikalier eller ämnen användas.
  • Repeat Fabrics gardiner skickas till oss på en hängare och i ett skydd gjort till 15% av återvinningsbara material. Då betalas en deposition för dessa två komponenter, som sedan återfås när de skickats tillbaka till Repeat Fabrics. På så vis slösas inte viktiga resurser och material på engångshängare eller -skydd.  
  • 1000 liter vatten sparas för produktionen av 50 meter textil, tack vare att Repeat Fabrics använder ett miljövänligt sätt att trycka tygerna på. 

Vill du välja ett klimatsmart tyg till dina nya gardiner kan My Window varmt rekommendera Repeat Fabrics. Beställ måttbeställda gardiner online tillverkade av detta miljövänliga tyg i vår webbshop eller boka en konsultation på något av våra showrooms i Stockholm eller Göteborg.

0