Skip to main content

Bygga uterum på befintlig altan – tänk på detta!

Många husägare drömmer om ett uterum att förlänga sommaren och skynda på våren i. Har du redan en altan är det en god idé att bygga uterummet på hela eller delar av den. Men hur går man tillväga och vad ska man tänka på? Låt My Window leda dig till vad du ska tänka på inför att bygga uterum på befintlig altan!

Vilken typ av uterum vill du ha på altanen?

Hur ska uterummet se ut?

Det första du behöver ha klart för dig är hur du vill att uterummet ska se ut. Försök visualisera en bild av hur du tänkt dig ditt framtida uterum på altanen, så är det lättare att ta reda på om idén går att arbeta utifrån – och om inredningsdrömmen går att förverkliga. 

När ska uterummet användas?

Ännu viktigare än själva utseendet är uterummets funktion. Hur, men framförallt under vilka tider på året, har du tänkt att uterummet ska användas? Det är nämligen avgörande för vilken typ av isolering du behöver. 

Ska uterummet endast användas under sommarmånaderna? Då behöver inte rummet kunna hålla inne alltför mycket värme. Vill du kunna stanna i uterummet långt in på hösten och börja använda det under tidig vårkant? Då ställer det höga krav på isolering, men också på materialval. Med isolerglas till fönster och glasrutor samt ett välisolerat golv och tak är du redo att vistas i uterummet på altanen under stora delar av året. 

 

Bygga uterum på befintlig altan

Uterum på altan från My Windows leverantör Pratic.

Material till uterummet på altanen

Uterum i trä

Till att börja med ger trä ett rogivande och naturligt intryck för ögat, men kan fortfarande ge upphov till spännande former. Dessutom kan My Windows uterum med trä som grundmaterial ge hög isolering, den önskade graden av ut- och insyn samt ett regntätt rörsystem. 

Uterum i aluminium

Vill du ha ett öppnare uterum kan aluminium vara ditt perfekta val av material. My Windows uterum på altanen i aluminium är främst solskyddande och skapar ett öppet men ändå eget utomhusområde. Detta mycket tack vare att dessa har en PVC-canvas och dessutom ett effektivt dräneringssystem som skyddar mot regn. 

Uterum i glas

Ett inglasat uterum på altanen är en riktig rumsdröm för många. Att få mycket utsikt och kunna maximera höstens sista och vårens första solstrålar gör att många väljer uterum i, främst, glas. Därför erbjuder My Window bioklimatiska uterum som ger en perfekt klimatkomfort för både ljumma och kyliga dagar. 

Kan man bygga uterum på befintlig altan själv?

Det korta svaret är att det beror på. Det krävs nämligen alltid viss erfarenhet och kunskap för att klara av att bygga delar av eller ett helt uterum på egen hand. Erfarenhetskraven ökar om du vill du ha ett uterum som ska kunna användas under stora delar av året. Dessutom ökar garantin avsevärt på ett kvalitativt uterum som håller länge om du anlitar en byggmästare och det går högst troligt snabbare att färdigställa arbetet, än om du skulle välja att bygga ditt uterum själv. My Window rekommenderar alltid att du assisteras av ett proffs vid bygget av ett uterum på altanen – hör av dig så hjälper vi dig vidare. 

Bygga uterum på befintlig altan med My Window

My Window har arbetat med fönsterinredning i Sverige och internationellt i över 30 år. Därav sitter vi på spetskompetens inom vad som passar för alla sorters uterum på redan befintliga altaner. Kontakta oss för en konsultation för att ta reda på hur vi kan förvandla din altan till dina drömmars uterum.

 

0