Skip to main content

Gardiner vardagsrum | Många fönster

Gardiner för vardagsrum – 5 tips för rum med många fönster!

Inredning är en rogivande hobby för vissa, men en nagelbitande mardröm för andra. Framförallt valet av gardiner till rum med många fönster kan orsaka huvudbry. Nu kan du äntligen få proffshjälp av My Window – här är 5 tips för gardiner till ditt vardagsrum med många fönster!

Gardiner för vardagsrum med många fönster – Tips 1: utnyttja takhöjden

När det gäller gardiner ska du inte ligga lågt. Åtminstone inte bokstavligt talat. Genom att montera dina gardiner så högt upp som det bara går, det vill säga i taket ovanför ett av rummets många fönster, får du längden mellan golv och tak att se längre ut än tidigare. Maximera takhöjden och ge rummet en exklusiv känsla samtidigt!

Gardiner för vardagsrum med många fönster – Tips 2: det perfekta måttet

Ett grubbel som gardinvalet ofta orsakar gäller gardinens mått. Hur långa ska gardiner egentligen vara? En del har den felaktiga uppfattningen om att tyget bör nå ända ned till golvet, kanske till och med släpa lite i marken, för att få det att kännas som att takhöjden är så imponerande som möjligt. Men detta stämmer inte. Låt istället gardinerna sluta 2 cm ovanför golvet. Följer du tipset ovan kommer takhöjden ändå kännas avsevärt högre och gardinslutet låter bli att samla på sig smuts.

Vardagsrum med stora fönster och måtanpassade gardiner

Tänk dig gardinerna som enskilda möbler, som därför får sticka ut lika mycket som en soffa, tavla eller ett bord.

Gardiner för vardagsrum med många fönster – Tips 3: kort blir långt

Lika bra går det att lura ögat på längden. Montera en skena längs med hela väggen och häng upp gardinerna, i det material och den färg som passar dig, längst ut i båda ändarna av väggen. Du kommer snabbt upptäcka hur vardagsrummet plötsligt känns längre och större!

Gardiner för vardagsrum med många fönster – Tips 4: funktionen framför allt

Vid valet av gardin är det lätt att funktionen förbises. Det är ju så mycket roligare att tänka på de vackra färgerna eller anpassa gardinens längd efter den effekt du vill ge vardagsrummet! Men att komma underfund med de praktiska skälen till att skaffa gardiner i just vardagsrummet kan ge en hint om vad du ska tänka på även gällande färg och form. Vill du exempelvis optimera vardagsrummets ljusinsläpp? Välj ett skirt och ljusgenomsläppligt tyg. Det bidrar dessutom med den välkomna effekten av ett luftigare och öppnare utrymme.

Gardiner för vardagsrum med många fönster – Tips 5: mjuka möbler

Att välja gardiner till de många fönstren i vardagsrummet är svårt av flera anledningar. En av dem är att det kan kännas klurigt att anpassa gardinerna till den egna inredningsstilen, eftersom det är så vanligt att välja monokroma tyger i någon basfärg. Men det finns enkla knep att ta till. Tänk dig gardinerna som enskilda möbler, som därför får sticka ut lika mycket som en soffa, tavla eller ett bord. När gardinerna valts på detta sätt inger de ofta en lyxigare känsla, då de ges större utrymme och uppmärksamhet. Tänk också på att tätare gardintyg gör att fönstren ser djupare ut. Så var inte rädd att välja till exempel sammetsgardiner i ett vackert mönster!

My Window älskar gardiner. Vårt mål är att du ska använda dem för att göra hem och företag så vackert det någonsin kan bli. Därför finns vi alltid tillgängliga via mejl, telefon eller konsultation på plats. Du kan även botanisera i vårt breda utbud av exklusiva tyger och kvalitativa gardiner, måttanpassade efter dina behov. Boka en konsultation med oss för fönsterinredning i världsklass.

Låt oss inreda dina fönster.

Kontakta My Window för en konsultation.

0