Skip to main content

Gardiner för kök – inspiration! 5 gardintips till köksinredningen.

Hur mycket vi än kan vurma för både sov- och vardagsrum står en sak klar: köket är husets hjärta. Här möts nödvändigt ätande, kreativt skapande och framförallt gemensamma måltider i en salig blandning. Därför är inredningen här extra viktig. Så hur ska vi inreda? Här är fem tips vid val av gardiner till köket – låt dig inspireras!

Köksgardiner – en mjuk inramning

Ordet “köksgardiner” får många att tänka på korta gardinkappor som främst finns till för att markera årstider hos mormor. Sådana som i december byts de ut mot röda hissgardiner med ett julbocksmönster, för att illa kvickt ersättas av våriga varianter i pastell så fort tjugonda knut äger rum. Faktum är att köksgardiner kan representera så mycket mer. Rätt gardiner ger köket, som lätt kan uppfattas som främst en arbetsplats, en mjuk och behaglig framtoning. Dessutom är gardiner ett sätt att binda ihop köket med övriga rum i hemmet. Så vad väntar du på? Läs vidare och inspireras genom text och bild av alla sätt du kan använda gardinerna i ditt kök på. Du får också reda på vad du bör tänka på vid val av typ och material!

Gardiner för kök – inspiration!

Gardiner i köket – Inspiration 1: Färgskalan

En av de viktigaste delarna i gardinvalet till köket är naturligtvis kulören. Färgen på gardinerna ger ett starkt första intryck och bör därför anpassas till både egen smak och tycke men även till den redan rådande inredningen. Vill du se till att andra nyanser i köket lyfts lite extra? Välj då ljusa och lätta gardiner som låter resten av rummet ta mer plats. Eller tycker du snarare att köket är i behov av en färgklick? Välj färgstarkare gardiner till ditt annars sobra och blygsamt kolorerade kök.

Gardiner i köket – Inspiration 2: Produktfrågan

Begränsa dig inte vid valet av gardiner till köket. Det är ett av de främsta inspirationstipsen från experterna på My Window. Det finns nämligen så mycket fler produkter än bara gardiner, som även de är både smakfulla och praktiska. Är du svag för stilren inredning? Överväg att satsa på plisséer till köksfönstrena. Identifierar du dig mer som obotlig romantiker? Hissgardiner är den klassiska vägen att gå. 

Gardiner i köket – Inspiration 3: Makalösa material

Naturmaterial är både snyggt, klimatsmart och trendigt – inte minst inom fönsterinredning och gardiner. Men just i kök behöver du tänka ett varv till gällande den typen av material. Gardinprodukter i linne, bambu eller dylikt påverkas nämligen negativt av den högre rumstemperatur som köket uppnår. För att undkomma detta rekommenderar My Window därför polyesterbaserade material.

Gardiner i köket – Inspiration 4: Tvätt och etikett

Kika noga på etiketten innan du bestämmer dig för ett köp. Allt i ett kök behöver nämligen tvättas med jämna mellanrum, gardiner inkluderat. För att förenkla vardagsbestyren och förlänga gardinens hållbarhet bör du därför välja ett tyg som är både slitstarkt och tål tvätt i maskin. Vi på My Window rekommenderar särskilt vårt eget tyg Parina. Det är vackert, stilrent och går fint att tvätta i 30 grader. 

Gardiner för kök – inspiration!

Gardiner i köket – Inspiration 5: Perfekt placering

My Windows sista tips gällande gardininspiration till köket handlar om läge. A och O vid renovering eller nyinredning av köket är nämligen att aldrig hänga upp kökstextilier för nära diskbänken eller diskmaskinen. Har du fönster i närheten är istället persienner ett smart och snyggt alternativ.

Gardiner till köket från My Window

My Window är en av Sveriges största detaljhandelskedjor för fönsterinredning. I snart 35 år har vi levererat måttbeställda gardiner, solskydd och andra fönsterlösningar för både hem och företag. Kontakta oss för en konsultation om hur du bäst kan inreda ditt kök med gardiner, plisséer eller andra fönsterprodukter. Du är även välkommen till något av våra showrooms i Stockholm och Göteborg.

0