Skip to main content

Vilka färger passar ihop? Inredningstips!

Vilka färger passar ihop när det kommer till att inreda hemma? Det finns många skolor och ännu fler vägar att gå. I den här artikeln kommer vi på My Window ge dig våra bästa tips, så att du kan inspireras och sedan välja det du känner dig mest dragen till. Här kommer våra tankar om färger och inredning!

 

Vilka färger passar ihop? Inredningstips!

En effektfull monokrom färginredning.

Monokrom inredning

Färgskalan går långt bortom bara regnbågens kulörer. Därför kan det vara svårt att välja vilka färger man ska matcha ihop. Ett enkelt men väldigt smakfullt sätt att ducka undan själva matchningen av flera olika färger, när man ändå vill våga inreda med färg, är att inreda monokromt. Det innebär att man väljer en huvudfärg att inreda med och låter alla eller de flesta inredningsdetaljerna vara i en annan nyans av den färgen. Det är också vackert att ha det mesta i ett rum i någon ton av en viss färg, men att även ha inslag av en eller ett par andra kulörer samt ha inslag av olika material som trä och mässing. 

Vilka färger passar ihop? Inredningstips!

En varm färgskala har valts för att inreda detta rum.

Kalla kontra varma färger

Ett annat sätt att tänka kring vilka färger som passar ihop i inredningen hemma är att differentiera mellan kalla och varma färger. Typiskt kalla färger är blå, grön och lila. De sägs ge rummet mer avslappnande och rogivande vibbar. Varma färger som orange, röd och gul tar för sig mer och är livfullare. Fundera ut vilken känsla du vill att ditt hem ska ge och låt de varma eller kalla nyanserna bli dina inredningsmässiga ledstjärnor.

turkos-accentfarg-i-inredningen

En lekfull turkos accentfärg i inredningen. 

Accentfärger i inredning

Ett annat sätt att få in färg i inredningen på ett passande sätt är att välja en accentfärg, det vill säga en färg som ska finnas på flera inredningsdetaljer i hemmet och bli som en röd tråd för den estetiska känslan. Att välja accentfärg kan dock vara svårt. Till att börja med kan du granska den befintliga inredningen. Finns någon färg som sticker ut lite extra mycket? Det kan vara en väggfärg, , färgen på soffan eller middagsbordet. Är den dominerande färgtonen svart, vitt eller grått kan du lätt välja nästan vilken färg som helst som accentfärg, då dessa färger som grund passar fint till det mesta. Som tumregel kan du tänka att du ska ha tre stycken synliga möbler eller dekorationer i varje rum som ska vara i accentfärgen. 

Vilka färger passar ihop? Inredningstips!

En vacker mörkgrön gardin.

Färg till gardinen

När det gäller gardiner är de en minst lika viktig del av inredningen som en fåtölj eller hylla. Därför kan det vara bra att försöka se på gardinen som en möbel när du ska välja en ny. Gå därför gärna på det färgtema du valt även för den, för att få till en extra ombonad och lyxig känsla i rummet. En välbevarad hemlighet om att inreda färgmässigt snyggt med gardiner är att välja en kulör som går ton i ton med väggfärgen, och gärna en nyans mörkare. Bli bara inte förvånad om dina vänner frågar vilken inredare som gjort jobbet åt dig.  

Inred med färg tillsammans med My Window

Ditt hem ska vara din fristad. Det tycker vi på My Window. Därför har vi förgyllt svenska hem, arbetsplatser och hotell sedan 80-talet med fantastisk fönsterinredning. Förutom goda inredningsråd och färgtips förser vi dig mer än gärna med allt från markiser och uterum till persienner och måttanpassade gardiner online. Kika gärna på vårt utbud i vår webbshop eller boka tid för en konsultation med oss. 

0