Skip to main content

Hur långa ska gardiner vara?

Riktigt kort gardinkappa, svävande gardiner eller sådana som går ända ned till golvet? När det gäller gardinlängd kan valet vara svårt. Men med proffstips från oss på My Window kan du se till att gardiner förhöjer rummet de sätts upp i. Så hur långa ska gardiner vara egentligen? Läs vidare för att få svaret. 

Gardiner från tak till golv

Så lyder gardinuppsättningens gyllene regel. Självklart går det att välja kortare typer av gardiner om man tycker om det. Men genom att välja långa gardiner låter vi dem göra det de kan bäst, nämligen att få takhöjden att upplevas som högre och att ge rummet en lyxig och ombonad känsla. Det bästa är att sätta dem så högt som möjligt: från tak till golv, och även från vägg till vägg. Har ni inte möjlighet att sätta upp gardinen i taket? Använd då en annan “naturlig linje” högt upp på väggen, såsom en list eller en stuckatur, över eller under vilken gardinen får hänga. Det största misstaget är dock att fästa gardinen precis ovanför fönsterlisten. Om man dessutom har en kort gardin gör det att rummet ser mycket mindre ut än vad det faktiskt är. 

Låt materialen ta plats

När man väljer hur långa gardiner ska vara spelar faktiskt även valet av material in. Att välja ett tjockare tyg som sammet i en mörkare färg kan kännas extra lyxigt, men ett tyg i ett tunnare material och ljusare färg ökar känslan av rummets rymd. Ett tips för att få rummet extra lyxigt och ha flera valmöjligheter vad gäller insynsskydd och mörkläggning är att välja en gardin i tunnare tyg som hängs upp först för att sedan sätta upp ytterligare en gardin i ett tjockare tyg ovanpå det. Det skapar en svårslagen hotellkänsla bara med hjälp av gardiner!

Släpande och svävande gardiner

Exakt hur lång gardinen ska vara, när den väl satts upp i taket, är en smaksak. Det finns främst två skolor: den släpande eller den svävande gardinen. Den släpande gardinen är några centimeter längre och har därför ett par till sju centimeter som vilar på golvytan. Den svävande gardinen slutar precis vid, eller ett par centimeter över, golvet. Vi på My Window rekommenderar det senare. Det håller gardinerna rena och fräscha, i och med att de då inte kommer i kontakt med naturligt damm och smuts från golvet. 

Perfekt gardinlängd med My Window

Om du inte vet hur långa dina gardiner ska vara eller behöver hjälp med upphängningen är du alltid välkommen att ta kontakt med oss på My Window. Vi har showrooms i både Stockholm och Göteborg, där vi kan visa dig vår vision av vacker fönsterinredning och hur den kan lyfta känslan hos ett helt rum, genom att använda just gardiner i en perfekt, anpassad längd. Vi hjälper självklart också gärna till med installation. Kika på vårt breda urval av kvalitativa gardiner online eller hör av dig till oss för en inredningskonsultation till hemmet eller arbetsplatsen.

0