Skip to main content

Inreda vind med låg takhöjd eller snedtak – 5 tips!

Har du en vind som renoverats och du nu vill använda som en del av bostaden? Grattis! Vinden kan vara ett fantastiskt komplementrum eller fungera som ett fristående hem om kök och badrum finns. För många uppstår dock huvudbry vid inredningen, eftersom vinden ofta kan ha låg takhöjd, snedtak eller andra egendomligheter just på grund av att det är en vind. Här får du därför fem tips på hur du bäst inreder vinden!

Inreda vind – låg takhöjd eller snedtak – 5 tips!

Ett runt eller triangulärt fönster kan passa perfekt på vinden.

1. Vinden – rätt plats för innovativa fönsterlösningar

Precis som i övriga delar av ens hem vill man få in så mycket ljus det går även i vindsvåningen. Det kan vara svårt att installera traditionella fönster på just en vind. Men vänd detta till din fördel! Innan du sätter igång med själva inredningsarbetet kan du installera spektakulära fönster med unika former på vinden.

Inreda vind – låg takhöjd eller snedtak – 5 tips!

Ställ en spegel vid fönstret för att få hjälp av reflektionerna att ljusa upp rummet.

2. Maximera ljuset

Eftersom vindsvåningar kan ha begränsat med ljus och även tenderar att vara små är det viktigt att göra så mycket som möjligt för att göra dem så luminösa det bara går. Detta kan du göra med inredningen för att maximera ljuset på vinden:

  • Ta till ett takfönster. Ett riktigt mästartrick för att få in mycket ljus i ett mindre rum.
  • Möblera med blanka material. Reflektionerna som möbler i mässing, silverfärg eller med spegelglas skapar gör att vindsrummet tar vara på det inkommande ljuset bättre. Prova själv! Du kommer bli förvånad över vad ett soffbord i glas eller en spegel precis mittemot ett fönster kan göra.  
  • Rumsavdelare för vindslägenheten. Behöver du dela upp vinden i flera rum, men vill inte bygga till väggar? Då passar en rumsdelare perfekt. Välj gärna en i glas för att inte stänga ute något ljus.
  • Ljusa väggar och ljusare tak. Välj gärna en neutral väggfärg av det ljusa slaget. För att maximera känslan av rymd och ljus kan du även måla taket i en något ljusare nyans än väggarna. 
  • Gardiner med ljusinsläpp. Du kan också välja kvalitativa gardiner i ett material som är ljusgenomsläppligt. 
Inreda vind – låg takhöjd eller snedtak – 5 tips!

Att ha en vägghylla högt upp på väggen är ett bra sätt att optimera inredningen i en vindsvåning.

3. Inred vinden på höjden

Om någon del av vinden har högre takhöjd, om du till exempel har en vind med snedtak, kan det vara en både praktiskt och vacker lösning att inreda även på höjden. 

Inreda vind – låg takhöjd eller snedtak – 5 tips!

Takterrassen intill vinden kan bli ett smakfullt extrarum under sommaren.

4. Drömmen om takterrass vid vinden

Har du möjlighet att göra om del av vinden till en takterrass är det absolut något vi på My Window kan rekommendera. Att ha en egen plats även utomhus är fantastiskt under årets varmare månader. Att då inreda med terrassmarkiser eller pergolas passar perfekt.

Inreda vind – låg takhöjd eller snedtak – 5 tips!

Att sätta upp gardiner i taket gör under för vindens upplevda takhöjd.

5. Förläng vindens takhöjd med rätt gardiner

När du ska inreda en vind med låg takhöjd är ett av de bästa inredningstipsen att sätta upp vackra gardiner av rätt längd och på rätt sätt. Om de installeras i en skena så högt upp som möjligt och låter sluta någon centimeter över golvet känns takhöjden så mycket högre.

My Window är experter på fönsterinredning och kan det mesta om hur du får ut så mycket som möjligt av ditt hem. Hos oss kan du handla måttbeställda gardiner online, men även få en personlig konsultation eller besöka något av våra showrooms i Stockholm eller Göteborg. Välkommen med dina funderingar kring inredning inomhus och i uterum.

0