Skip to main content

Inredningstips för vardagsrum med bilder – gardiner!

Att inreda vardagsrummet tycker många är spännande och uppfriskande. Få av oss har dock uppfattat vikten av gardinerna vid vardagsrumsinredning. Här kommer därför inredningstips för vardagsrum med bilder – med fokus på gardinerna!  

Inredningstips för vardagsrummet

Mörkläggande gardiner kan vara ett tips när du inreder ett vardagsrum med många eller stora fönster. De dämpar även ljusreflektioner från TV:n.

1. Inredningstips för vardagsrum: först, några frågor

Försöker du komma i tagen med att inreda vardagsrummet med gardiner? Toppen! Det första du ska göra får att kunna kickstarta processen är faktiskt inte att bläddra i olika inredningstidningar eller att scrolla igenom Instagram efter vackra bilder. Nej, fokus ligger faktiskt att ta reda på vad du behöver gardinerna till. Fråga dig själv vilka funktioner de måste ha: mörkläggning? Insynsskydd? Eller främst estetiskt tilltalande? Fullfölj också frågestunden med att besvara följande:

  1. Hur många våder ska du ha? Våden syftar på den tygmängd som är avsedd för en sida av fönstret. Alltså behövs två eller fler våder, beroende på hur ditt fönster ser ut och hur du vill bygga upp gardinen.
  2. Vilket gardintyg har du tänkt dig? Sammet känns mer påtagligt exklusivt medan linne ofta upplevs som mer naturtroget och minimalistiskt. 
Inredningstips för vardagsrummet

Bilden visar ett vardagsrum där två lager gardiner visas upp. Den vita gardinen är tunnast, vilket ger insynsskydd men ändå tillåter ljusinsläpp. Dessutom ger de högt uppsatta gardinerna rummet en hög takhöjd.

2. Inredningstips för vardagsrum: formbar inredning

Apropå just våder och material hör det ihop. Du kan nämligen arbeta med två lager gardiner i olika material: en tunnare och en kraftigare. Det är en inredningstrend som vunnit allt mer mark i svenska vardagsrum den senaste tiden. När du hänger upp gardiner bör du också ha i åtanke att du påverkar vardagsrummets upplevda rymd. Är gardinerna placerade så högt upp som möjligt på väggen, gärna i taket eller under stuckaturen, får besökare intrycket av att takhöjden är högre. På samma sätt fungerar det på bredden: att få ut gardinerna ordentligt på sidorna om fönstret förlänger vardagsrummet.

Inredningstips för vardagsrummet

Matchningsperfektion. Denna bild visar Isabella Löwengrips vardagsrum, där ton i ton-matchningen är minst sagt lyckad, eller hur?

3. Inredningstips för vardagsrum: ton i ton

Färgmatchning är en av inredningsfantasternas favoritgrenar. Så hur lyckas man med nyanserna i vardagsrummet? Hemligheten ligger i att snegla åt soffan och mattan – och att välja en nyans på gardinen som matchar dem. Det värsta snedsteget är att försöka hitta exakt samma kulör. Det vanligaste resultatet av ett sådant arbete är att det liknar ett gott försök till god matchning, men som bara ser krystat ut. Så hur göra? Välj toner som du tror kan passa bra med de andra större möblerna i vardagsrummet, eller till och med väggarna – antingen genom att de går ton i ton, eller genom att bryta av med gardiner i en helt annan färg. Är du osäker på om det kommer passa? På My Window kan du alltid låna med dig tygprover hem och besöka något av våra showrooms i Stockholm och Göteborg.  

Inredningstips: bilder på vardagsrum med My Window

Tack vare våra nästan 35 år i branschen har My Window expertkompetens inom allt som heter fönsterinredning. Därför kan vi förverkliga din inredningsdröm genom att förvandla vardagsrummet till en plats du aldrig vill lämna. Detta för att vi vet att du bör välja gardin som vilken annan möbel som helst. Kontakta oss för att få en kostnadsfri prisindikation på måttbeställda gardiner eller en skräddarsydd helhetslösning inom fönsterinredning. Låt oss inreda ditt fönster mot världen.

0