Skip to main content

Så ordnar du total mörkläggning i sovrummet

För alla nattugglor måste vi berätta sanningen. Det finns inga produkter på marknaden som kan garantera en hundraprocentig, total mörkläggning i sovrummet. Men 99-procentig kan den bli. Här är fyra tips för hur du uppnår det!

Ordna total mörkläggning i sovrummet

Anpassa valet av material och färg utifrån just dina behov av ljus i sovrummet – klarare dimout-tyger släpper igenom mer ljus.

1. Blackout kontra dimout

Som nämnt ovan finns alltså inga produkter idag som ärligt kan utlova en total mörkläggning av sovrummet. Detta för att det alltid kan sippra ut ljus någonstans; ovanför, under eller på sidan av en mörkläggningsgardin, mellan två våder eller genom springorna på en rullgardin. Men med det sagt finns många knep att ta till för att uppnå en så nära total mörkläggning som möjligt. Ett av de mest uppenbara råden handlar om valet av tyg. Både färg och material spelar nämligen roll för mörkläggningen.

Är man ute efter en något ljusinsläppande gardin som ändå täcker upp de starkaste ljusinsläppen bör man välja dimout-tyg, med en ca 60-80% mörkläggning. Men riktiga sjusovare väljer helst blackout-tyg, som har en mörkläggningsförmåga på upp till 100%.

2. Maximera mörkläggningen med gardinskenan

Att täta textilier förhindrar ljusinsläpp är instinktivt förståeligt, men att du även kan påverka den totala mörkläggningen i sovrummet genom placeringen av gardinskenorna är kanske mindre känt. En uppsättning i taket optimerar nämligen mörkläggningen. Att dessutom sätta upp skenorna från vägg till vägg, istället för att låta dem täcka endast fönstrena, kommer öka chanserna att sovrummet kastas in i ett fridfullt mörker på kvällen, natten och morgonen. 

Ordna total mörkläggning i sovrummet

Rullgardinen är en ypperlig mörkläggare. Tillsammans med en mörkläggningsgardin kan man ge sovrummet den där fridfulla, nattsvarta känslan under dygnets sömniga timmar.

3. Mörkläggningsgardin +rullgardin = sant

Den starkaste duon för att bekämpa mörkret må vara Batman och Robin, men för att få mörkret att infinna sig i sovrummet är den starkaste duetten mörkläggningsgardiner och rullgardiner. Kombinationen av de båda är ett effektfullt försvar för de extra ljuskänsliga. Man kan även bocka in skenorna i kanterna för att få gardinen över hela fönstret. För rullgardiner gäller det även att välja en underrullad sådan, det vill säga att väven kommer underifrån. Låt också väven gå en bit utanför fönstret, för en så gott som total mörkläggning av sovrummet. 

4. Total mörkläggning i sovrummet med My Window

Vi på My Window tycker att funktionalitet inte ska komma ensamt. Därför värnar vi alltid om estetiken i våra produkter för fönsterinredning. Dessutom har vi ett ess i rockärmen vad gäller en nästintill total mörkläggning av sovrummet: en rullgardin med sidokanal och kasset. Trots att vi, som tidigare nämnt, aldrig kan garantera en hundraprocentig mörkläggning, kan vi med gott samvete inge förhoppningar om att denna produkt kommer mörklägga sovrummet till 99%. Beställ fönsterinredning i My Windows webbshop eller boka en konsultation med oss för att få hjälp med hur vi kan mörklägga just ditt sovrum på ett vackert och effektivt sätt. 

0